Hva kan du bruke hunden til?

Hunder er langt ifra bare verdens beste kjæledyr. Mange av dem har fantastiske egenskaper vi mennesker bare kan drømme om, og de gagner samfunnet vårt på mange måter.

Flere raser egner seg ypperlig til livsviktige saker som narkotika-etterforskning, minerydding, fanging av tyver, lokalisering av mennesker nedgravd i ras og mye mer. Andre ganger bruker vi dem til formål mer rettet mot omsorg, som terapihunder og nyttehunder for blinde. Menneskets beste venner er uvurderlige på flere plan.

Utleie av hunder fra privatpersoner

Det offentlige har på ingen måte monopol på å benytte hunder til diverse assisterende formål. Det finnes nok av de som driver private foretak med hunder, hvor hundene fyller en eller annen funksjon mennesket ikke klarer. For eksempel er det ikke uvanlig at private aktører leier ut terapihunder til omsorg- og helseinstitusjoner og skoler, for å hjelpe den mentale helsen. Behovet for dette er så absolutt til stede, og for personer med godt hundetekke er det verdt å påpeke at dette er noe flere kunne ha drevet med.

Planlegger du å gjøre karriere av å jobbe med dyr og hunder, er det en god idé å finne ut hvilke behov som gjelder der du bor. For å finne ut av dette kan du med fordel foreta en markedsundersøkelse som gir deg bedre oversikt. Kanskje er det et behov for flere redningshunder der du befinner deg? Hunders nytte spenner seg over et så stort område at det er stor sannsynlighet for at en veltrent bikkje kan komme nærområdet ditt til nytte.

Utallige bruksområder for hunder

Tro det eller ei, alle hunder kan brukes til noe fornuftig uavhengig av blandingsforhold og rase. Enkelte er, som du kanskje vet, avlet fram for spesifikke forhold. For eksempel ble schæferhunden i sin tid avlet fram for nyttes skyld, og er i dag foretrukket av mange. Schæfere brukes en del i hundesport, men kanskje viktigst av alt er den en nyttig søkshund, samt militær- og politihund. Mange menneskeliv har blitt reddet som følge av at hunden har klart å lukte seg fram til et offer nedgravd i snøen, slik at redningsmannskaper har kunnet få dem opp i tide.

I strid har schæfere kunnet bistå soldater, og utført varsling, patruljering og minesøk. Særlig har det amerikanske forsvaret flere tusen hunder i bruk i de ulike landene hvor USA har militære baser. Mange av disse er schæfere, da disse er foretrukket av mange. Dette er både fordi de er dyktige, men også fordi de er svært lojale. Både norsk militær og politi har uttrykt begeistring for schæfere, og bruker dem hyppig til en rekke formål. I Norge av mange tjenestehunder privateide, og leies ut til tjeneste. Eiere får økonomisk godtgjørelse for dette.