Klær til hunden – er det nødvendig?

Du har garantert sett det. Hunder som eierne har kledd opp med ulike typer antrekk. Men er dette nødvendig? Og hva synes egentlig hunden om det?

Små hunderaser fryser lettere

Mange tenker nok at det umulig kan være nødvendig å kle på hunden. De har jo levd fritt ute i naturen i tusenvis av år. Ja, det stemmer, men det var før menneskene begynte å tukle med rasene. I dag er mange hunderaser avlet frem for ulike formål og for å oppnå et spesielt utseende. Noen som jakthunder, andre som selskapshunder. Vi har store raser og vi har små raser, og det finnes raser uten pels. Og er det noen av disse som trenger påkledning, så er det de små rasene, sånn som for eksempel chihuahua og pelsfrie hunder.

Små hunder klarer ikke holde like godt på varmen som store hunder, og det samme gjelder for de uten pels. På grunn av deres lave vekt og tynne hud har de også en høyere kroppstemperatur enn de større rasene, nettopp for å klare å holde varmen. Når gradestokken viser vintertemperatur er det derfor helt riktig å ta på dem klær før man går ut. For som mennesker kan også hunden oppleve ulike helseproblemer om den fryser for mye.

Hva med klær kun for forfengelighetens skyld?

Det finnes snart like mange antrekk til hunder som det finnes til mennesker, sånn litt satt på spissen. Du får søte kjoler, nisseantrekk, kule gensere, kostymer osv, og her er det ene og alene snakk om at hundeeier bruker klær til å pynte hunden sin, ikke for å hjelpe den med å holde varmen. Men har du tenkt over om hunden faktisk synes det er like kult?

De fleste hunder vil ikke synes at det er noe komfortabelt å bli kledd opp, og vil vise tegn på forlegenhet. Hvis da menneskene rundt den i tillegg begynner å le av den, så er livet brått forferdelig kjipt for den firbente. For hunder er smarte og forstår at de blir gjort narr av. Når du skal ut og gå knask eller knep til halloween er det bedre å kjøpe kostymer og sminkeog kostymer kun til deg selv. La hunden få gå utkledd som det den nettopp er – nemlig en søt hund.

Hva med sko til hunder?

Dette kan jo være en fordel når det er mye snøslaps og salt på veiene, da det kan irritere potene. Også trekkhunder får på seg sko om det er helt ekstreme temperaturer. Men for en vanlig hund er ikke dette helt nødvendig. Det er mer anbefalt å skylle potene godt når dere kommer hjem igjen, og bruke potevoks.

Hvor kaldt skal det være før hunden trenger klær?

Her finnes det ingen fasitsvar. Dette kommer an på rase og individ. Det beste er å se an hvordan hunden har det. En hund som ikke fryser vil traske glad avgårde, mens en hund som fryser vil skjelve og vise mistrivsel. Når det er kaldt er det bedre å gå kortere turer.