Hundens frykt for mennesket

Hunder kan ofte være redd for mennesker. Det finnes en interessant fryktsirkel i næringskjeden: Hunden frykter mennesket, mennesket frykter bjørnen og bjørnen er igjen redd for hunden. Dette er nok en sannhet med modifikasjoner, men bemerkelsesverdig er det likevel. At hunder tidvis frykter mennesket kan være ubeleilig. Da er det fint å vite hva som kan være grunnen til at hunder kan bli defensive rundt mennesker, og hva vi kan gjøre med det.

En av de største grunnene til at hunder er redde for mennesker, er frykten for det ukjente. Hunden har kanskje ikke nok erfaring med fremmede mennesker, og kan derfor begynne å knurre. Særlig voksne menn kan virke skumle, da de er store og har dype røster. I tillegg kan hunder ofte være redde for barn. Barn er ofte uforutsigbare, og når barn uttrykker et ønske om å kose og klemme med hunden, kan det oppstå ubeleilige episoder. Dessverre er det ofte slik at det er barn som ender opp med å bli bitt, grunnet uforsiktighet.

Kommunikasjonsproblemer kan oppstå

Vi voksne kan også være uforsiktige. I møte med en ukjent hund kan det derfor være lurt å ta noen forholdsregler, slik at vi ikke forverrer problemet. Spør eier om hva slags forhold hunden deres har til ukjente mennesker før du hilser på hunden, snakker til den, prøver å klappe den eller på annen måte prøver å etablere kontakt. Det er dessverre vanlig at mennesker og hunder ikke forstår hverandre, inkludert hverandres intensjoner.

Derfor må vi unngå å sende ut signaler som kan virke truende på hunden, selv om vi ikke mener noe vondt med gestikuleringen vår. Ofte vil vi mennesker ha ansiktet nærme hunden når vi prøver å kommunisere med den, men dette kan dessverre oppfattes feil. Akkurat som oss mennesker har hunden en intimsone som må respekteres. Avstand er derfor nøkkelordet når det kommer til forsiktig interaksjon med hunder vi ønsker å bli kjent med.